Földrajz Éjszakája a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Történeti Gyűjtemények Osztályán 2021-ben

Egy jó pár éve az európai tavaszok elmaradhatatlan részévé vált a határokon és kultúrákon átívelő GeoNight rendezvénysorozat, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a nem földrajzos társadalom tagjai számára a geográfia fontosságára. Mivel a szokásos első áprilisi péntek 2021-ben nagypéntekkel esik egybe, az EUGEO, az európai földrajzi társaságokat összefogó ernyőszervezet ebben az esztendőben április 9. pénteket jelölte meg a Földrajz Éjszakájának. A Nemzetközi Földrajzi Unió (IGU) jóvoltából idén elsőként Európán kívüli országok is részt vesznek a GeoNight események szervezésében.

A Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Történeti Gyűjtemények Osztálya csatlakozva a Földrajz Éjszakájához gyűjteményük földrajztudományhoz kapcsolódó dokumentumaiból, emlékeiből tart bemutatókat.

“Üdvözlettel….” – Gyógyfürdők a Reuter-képeslapgyűjteményben.

A bemutatóban a 2016-os „Jöjjön e forráshoz, egészséget lel itt.” Gyógyító vizek és fürdőkultúra című időszaki kiállításunk anyagát elevenítjük fel. A kiállításban a látogatók különböző típusú források (pl. könyvek, plakátok, dísztárgyak, vízminták, stb.) segítségével megismerkedhettek a balneológiai szakirodalommal, a magyar Balneológiai Egyesület történetével, a római és török kori fürdők emlékezetével, valamint különböző fürdővárosok történetével és sajátosságaival. A Geonight 2021. éjszakáján egy 19. századi térképet varázsolunk interaktívvá látogatóinknak, melyen a Pécsi Egyetemtörténeti Gyűjteményben elhelyezett Reuter-hagyatékban fellelhető képeslapgyűjtemény segítségével barangolhatják be a magyarországi gyógyfürdőket. A bejegyzést írta Pálmai Dóra

Keep reading

Földrajzi témájú könyvek a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont digitális gyűjteményében

A 2021. április 9-én megrendezésre kerülő Földrajz Éjszakája alkalmából készítettünk egy összeállítást, amelyben könyvtárunk digitális gyűjteményében, a Digitálián található, szabadon hozzáférhető, földrajzi témájú könyveinket mutatjuk be. Összesen 17 darab ilyen művet találtunk, ez lehetne jóval több is, de kezdetnek talán megteszi. A közzététel lehetőségeit első sorban a szerzői jog keretei szabják meg, ezért most leginkább régebbi könyveket tudunk ajánlani. (Ebben az ajánlóban a Digitália belső, könyvtári terminálról elérhető földrajzi témájú könyvei nem szerepelnek. Csak a végén tettünk egy kivételt…)

Keep reading

Afrikai európai szemmel. Kiállítás a Klimo Könyvtárban

A Klimo Könyvtár 17–19. századi köteteinek segítségével mutatjuk be ebben a kisfilmben, illetve a remélhetőleg hamarosan megnyíló kiállításban is, hogy milyennek láttak a kor európai utazói, felfedezői az afrikai kontinenst. Európai szerzők útleírásain és rajzain, metszetein keresztül nyerhetünk betekintést abba, hogy mit láttak érdekesnek, mely területeket jártak be, milyen látványosságokat tartottak megörökítésre méltónak, milyen állatokat, növényeket ismertek meg az általuk bebarangolt területeken. A kiállítás a könyvtár gazdag térképgyűjteményének Afrikát bemutató darabjaival nyit, majd Észak-, Közép- és Dél-Afrika anyaga után a kontinens állat- és növényvilágának korabeli ábrázolásait láthatjuk. A tárlatot az Afrikában járt magyar utazók, felfedezők és vadászok műveinek bemutatása zárja.…

Keep reading

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.