Tags

, , , , , , , , , , , ,

Virtuális kiállítás és múzeumpedagógiai segédanyag

2018/2019-es időszaki kiállításunk „Forradalom, színház, sajtó. Mit üzentek a pécsi aprónyomtatványok a 19. század közepén” címmel volt megtekinthető a Klimo Könyvtárban.

Mivel szeretnénk, hogy kiállításaink ne vesszenek el teljesen lebontásuk után, ezért elhatároztuk, hogy virtuális formában működtetjük őket tovább a TGYO blog felületén. Ennek a három részből álló kiállításnak ezennel a „forradalom” részét tesszük közzé, múzeumpedagógiai tananyaggal kiegészítve. A kiállítás teljes anyaga a katalógusban tekinthető meg, és szabadon letölthető.

A virtuális kiállítás az 1848/49-es forradalom és szabadságharc pécsi vonatkozásait idézi fel a városhoz kötődő aprónyomtatványokon keresztül. Ezek a nyomtatványok – amelyek lehettek hirdetmények, felhívások, rendeletek, tudósítások vagy tábori jelentések is – Kelemen József pécsi kanonok hagyatékában maradtak fenn a Klimo Könyvtárban. Maga Kelemen József a nyomtatványok gyűjtésén túl naplót is vezetett ezekben az években. A kiállítást is az aprónyomtatványok és a vonatkozó naplórészletek párbeszéde kísérte végig.

Minden blogbejegyzéshez kapcsolódik egy múzeumpedagógiai feladatlap, amelyeket a kiállításhoz kötődő múzeumpedagógiai foglalkozásokon használunk. Ezek a feladatlapok használhatók egyénileg vagy tanórákon is. A virtuális kiállításon nem szereplő, további aprónyomtatványok megtekinthetők az Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont digitális platformján, a Digitália felületén is. Továbbra is várjuk középiskolás csoportok jelentkezését múzeumpedagógiai foglalkozásunkra.

A foglalkozáson rövid bevezetőben sor kerül a gyűjtemény bemutatására, tárgyaljuk a forráskritika legfontosabb elemeit, majd a diákok csoportokban előre megadott szempontok szerint dolgozzák fel a forrásokat, végül prezentálják megoldásaikat. A foglalkozás forrásismereti gyakorlatnak is tekinthető, amelynek során reflektálunk a forradalom és szabadságharc pécsi és baranyai eseményeire, valamint a röplapok korabeli kommunikációban betöltött szerepére.

Célcsoport: Középiskolásoknak ajánljuk – az 1848/49-es forradalom és szabadságharc témakörének történelemórai feldolgozásához kapcsolódva.

Időtartam: 50 perc


A múzeumpedagógiai foglalkozás feladatainak tartalma

A foglalkozás főoldala
Forradalmi napok
A polgári átalakulás első lépései
A sajtószabadság jegyében
Forradalmak a Habsburg Birodalomban
A város megszállása
A forradalom anyagi vonatkozásai
A városi közrend fenntartása
Kísérlet a város visszafoglalására
Végjáték a távolban


A múzeumpedagógiai programok belépődíja egységesen 300 Ft/fő.

A múzeumpedagógiai foglalkozásokra regisztráció szükséges az alábbi elérhetőségeken.

E-mailinfo-tgyo@lib.pte.hu
Telefon+36 72 501-600/22651
A programok helyszínePTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Történeti Gyűjtemények Osztálya
7621 Pécs, Szepesy Ignác u. 3.